SE OGSÅ:

SENESTE INDLÆG:

Behandling af angst med lydterapi

Behandling af angst med lydterapi

Hos Helsingør Terapi anvender vi lydterapi som en metode til at behandle angst. 

Safe and sooun Protocol udviklet til at hjælpe med følelsesmæssig regulering og forbedring af sociale forbindelser
Safe and Sound Protocol (SSP) er en avanceret lydterapeutisk metode, udviklet til at hjælpe med følelsesmæssig regulering

Vores tilgang, baseret på Safe and Sound Protocol (SSP), benytter specialdesignet musik, der er udviklet til at stimulere vagusnerven. Vagusnerven er en vigtig del af kroppens evne til at regulere stress og angst.

Vagusnerven spiller en central rolle i det autonome nervesystem. Den er ansvarlig for at hjælpe kroppen med at opnå balance og ro. Når denne nerve stimuleres korrekt, kan det reducere både de fysiske og psykiske symptomer på angst, såsom hjertebanken, åndenød og muskelspændinger. Ved at skabe denne balance, får kroppen mulighed for at slappe af, og nervesystemet kan genskabe en tilstand af tryghed og sikkerhed.

Hvad er angst?

Angst opstår ofte, når vores nervesystem er i konstant alarmberedskab, selv når der ikke er nogen reel fare. Dette skyldes en overreaktion i kroppens kamp-eller-flugt-respons.

Der er en forskel mellem frygt og angst. Følelsen af frygt er kroppens naturlige alarmrespons, der hjælper os med at reagere på fare ved enten at fryse, flygte eller forsvare os. Men når denne frygt aktiveres i situationer, hvor der ikke er nogen reel trussel, bliver det defineret som angst.

Angsten kan opstå pludseligt og føles ekstremt intens i forhold til den faktiske situation. Dette er kendetegnet ved en overreaktion, hvor kroppens beredskab ikke står i forhold til den faktiske fare.

Hvordan lydterapi virker mod angst

Lydterapien, som bruges i SSP, har en direkte indvirkning på nervesystemet. Det kan ændre måden, hjernen reagerer på stress og fare. Ved at anvende filtreret musik, træner terapien ørerne til at bearbejde lyd mere effektivt. Det skaber en beroligende effekt i hjernen. Når hjernen registrerer omgivelserne som sikre, kan den sende signaler til kroppen om, at der ikke er nogen fare. Det gør det muligt for kroppen at komme ud af sin alarmtilstand.

De typiske symptomer på angst – såsom hjertebanken, overfladisk vejrtrækning og spændinger i musklerne – kan gradvist aftage, da kroppen begynder at slappe af. SSP hjælper med at genskabe balancen i det autonome nervesystem og reducerer den konstante vagtsomhed, som mange mennesker med angst lever med.

Lydterapis påvirkning af vagusnerven og angst

Den primære effekt af lydterapien Safe and Sound Protocol er dens evne til at stimulere vagusnerven, som styrer mange af kroppens funktioner, herunder hjertefrekvens, vejrtrækning og fordøjelse. Når vi oplever angst, kan vagusnerven blive overbelastet og miste evnen til at regulere disse funktioner effektivt. Dette kan forårsage de fysiske symptomer, som ofte følger med angst. Ved at stimulere vagusnerven med lydterapien kan kroppen bedre regulere sig selv, hvilket skaber en følelse af ro og afslapning.

Musikken, der anvendes i lydterapien, påvirker vagusnerven via det auditive system, hvilket hjælper kroppen med at vende tilbage til en afslappet tilstand, selv efter en stressende eller angstfremkaldende oplevelse. Dette gør, at lydterapien både kan reducere mentale og fysiske symptomer på angst og skabe en mere stabil og balanceret tilstand i nervesystemet.

Fordele ved lydterapi som behandling af angst

Lydterapien har vist sig at være en effektiv metode til behandling af angst, især for dem, der har haft svært ved at finde andre løsninger. En af fordelene ved lydterapi er, at den hjælper med at berolige det autonome nervesystem ved at skabe en bedre balance mellem det sympatiske og parasympatiske system. Dette hjælper med at reducere angstens symptomer, når kroppen ikke længere er i konstant alarmberedskab.

Behandling af angst kan kombineres med emotionsfokuseret terapi og lydterapi

Lydterapien kan også forbedre følelsesmæssig regulering, da det bliver lettere at håndtere følelser på en kontrolleret måde, når kroppen ikke overreagerer på stressfaktorer. Dette giver personer med angst bedre mulighed for at bevare roen i pressede situationer. Derudover kan lydterapien reducere social tilbagetrækning, da det giver en følelse af sikkerhed og tryghed, hvilket gør det lettere at indgå i sociale interaktioner uden at blive overvældet af angst.

Lydterapi som supplement til angstbehandling

Selvom lydterapi i sig selv er en effektiv metode til behandling af angst, kan det med fordel kombineres med andre behandlingsformer såsom samtaleterapi eller kropsorienteret terapi. Når nervesystemet er mere balanceret, bliver det lettere for klienten at bearbejde følelser og traumer, hvilket gør, at resultaterne opnås hurtigere og mere effektivt.

Lydterapien kan derfor være en integreret del af en bredere behandlingsplan, der kombinerer flere metoder for at opnå de bedste resultater. Ved at arbejde med både krop og sind kan vi skabe en mere dybdegående og vedvarende behandling af angst.

Helhedsorienteret behandling af angst

Hos Helsingør Terapi tilbyder vi en helhedsorienteret tilgang til behandling af angst, hvor vi både fokuserer på de fysiske og psykiske aspekter af lidelsen. Angst påvirker både krop og sind, og det er derfor vigtigt at adressere begge dele for at opnå varige resultater. Ved at kombinere lydterapi med samtaleterapi og kropsorienteret terapi skaber vi en mere omfattende behandling, som giver klienterne bedre mulighed for at opnå langvarig bedring.

Ved at integrere flere behandlingsformer, der arbejder med både de fysiske og følelsesmæssige symptomer på angst, sikrer vi en mere balanceret og stabil tilstand i hverdagen. Vores helhedsorienterede tilgang fokuserer på hele individet – både krop og sind – for at skabe den bedst mulige behandling af angst.

Generelt om behandling med lydterapi

Selvom lydterapien Safe and Sound Protocol (SSP) kan være en effektiv behandlingsform for mange mennesker, er det vigtigt at bemærke, at den ikke nødvendigvis passer til alle. Hvert nervesystem reagerer forskelligt, og derfor vurderer vi altid hver enkelt klients individuelle behov for at sikre, at behandlingen er tilpasset deres specifikke situation. Hvis du er i medicinsk behandling, anbefaler vi, at du konsulterer din læge, inden du påbegynder lydterapien.

Sådan arbejder jeg med lydterapi i behandling af angst

Hos Helsingør Terapi tilbyder jeg et individuelt tilpasset forløb med Safe and Sound Protocol (SSP).

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen er certificeret emotionsfokuseret psykoterapeut MPF (EFT) samt forældre- og familieterapeut (EFST). Cetificeret i lydterapi Safe and Sound Protocol (SSP).

Forløbet består af tre faser: forberedelse, lydterapisessioner og efterbehandling.

Det starter med en grundig samtale, hvor vi afklarer dine behov og udfordringer.

Lydterapisessionerne foregår over 5-10 dage, hvor du lytter til specialdesignet musik, der beroliger nervesystemet.

Efterbehandlingen sikrer, at du integrerer forandringerne og opnår langvarige resultater.

Mange oplever øget ro, mindre angst og forbedret social interaktion som følge af behandlingen.

Hvis du ønsker mere information, eller vil drøfte, hvordan et forløb kan gavne dig, kan du kontakte mig for en uforpligtende samtale eller booke en gratis 20-minutters samtale, hvor vi gennemgår dine muligheder og behov.

Mætte Lykke Pedersen 
5 stjernet anmeldelse

Jeg har gået i terapi hos Helsingør Terapi, Daniel, i et års tid, og hver eneste gang, er jeg gået ud af døren med en følelse af at have rykket. Daniel er nærværende og empatisk, og han formår at skabe et trygt arbejdsfællesskab, hvor vi går lige til kernen og kan arbejde med de svære ting. Jeg har følt mig set og “holdt” hele vejen. Jeg har fået mere ud af et års psykoterapi hos Daniel, end hvad jeg har opnået med flere års psykologsamtaler.”

Book en tid knap

 

Book en tid til samtaleterapi

Du kan også booke en tid til din første terapisession nu.

Er du usikker på, om terapi er det rigtige skridt for dig?

Så kan du booke en gratis, uforpligtende 20-minutters afklarende samtale  og få svar på dine spørgsmål.

Hvis ikke jeg har ledige tider, da er du altid velkommen til at kontakte mig, så jeg kan anbefale dig en dygtig psykolog eller psykoterapeut.

Øvelser til at håndtere angsten

Her kan du prøve et par mentaliseringsøvelser, som kan hjælpe dig med at håndtere din angst. Det kan være hjælpsomt at få ro på tankerne for at dæmpe angsten. Her kan du prøve øvelsen: “en pause fra tankemylder“.

Det kan også være gavnligt at få kontrol over sin angst inden den løber afsted med dig. Prøv øvelsen “kontroller angsten“.

Angst kan også ofte føre til andre sygdomme og psykiske lidelser som depression eller stress

Du er velkommen til at booke en tid hos mig. Hvis ikke jeg har ledige tider, da er du altid velkommen til at kontakte mig, så jeg kan anbefale dig en dygtig psykolog eller psykoterapeut.

Om forfatteren

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen
Website | + posts

Flere års erfaring med behandling af bl.a. angst, depression og stress. I den psykologiske samtale anvender jeg evidensbaseret Emotionsfokuseret Terapi (EFT), som hviler på veldokumenteret forskning.
Jeg støtter og vejleder også forældre i håndteringen af vanskelige følelser og krævende adfærd hos deres børn. Her anvender jeg den nye banebrydende metode EFST, Emotionsfokuseret Færdighedstræning for Forældre.
Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.