Ferie med eller uden stress? Tips til en ferie uden stress

Af Daniel Jensen, 3 juli 2024

Ferie og stress. Få gode råd til en ferie uden stress

SENESTE INDLÆG:

Ferie og stress. Få gode råd til en ferie uden stress

Ferie med eller uden stress

Ferie-forberedelser og stress

Ferien nærmer sig, og du glæder dig sikkert til at få en pause fra hverdagen. Men for mange kan ferien også være forbundet med stress – både før, under og efter. Her er nogle tips og tanker, der kan hjælpe dig med at gøre din ferie så afslappet og behagelig som muligt.

Før ferien: forberedelse uden stress

ferie forberedelser stress
At planlægge en ferie kan være en stressende affære.

Du har måske brugt lang tid på at finde den perfekte destination, booke overnatninger, bunkerne på skrivebordet er ryddet, du har overleveret dine arbejdsopgaver, du har ordnet de praktiske detaljer til ferien, du har sagt ”god ferie” til dine nærmeste, kufferterne er pakket med nyvasket tøj, som i øvrigt passer til alle varmegrader, både regn- og solskinsvejr, du har måske været til frisøren, og jeg kunne blive ved. Forberedelserne kan hurtigt føles overvældende.

Mange oplever at tage på ferie med små tegn på stress, da det kan være en udfordring at få styr på alt før afrejsen. Ferien har potentiale til at øge stressniveauet, hvis ikke man er opmærksom på ens fysiske og mentale tilstand. Vores høje forventninger til os selv, hinanden og selve ferieoplevelsen er ofte den primære årsag til, at ferien ikke altid lever op til vores drømme, hvilket igen kan medføre stress under selve ferien.

Tip: Lav en liste over de vigtigste ting, der skal ordnes, og del opgaverne med din partner eller familie. Husk at tage en dyb indånding og mind dig selv om, at det er okay, hvis ikke alt går som planlagt. Det vigtigste er, at du får en pause og kan nyde tiden væk fra hverdagen.

Under ferien: sænk forventningerne

Når du endelig er afsted, kan høje forventninger til, hvordan ferien skal være, ofte føre til skuffelse og stress.

Vi lever i en tid, hvor der er et stort pres for at vise den perfekte ferie.

I vores samfund, hvor der er fokus på individuelle præstationer, hersker der en usund adfærd til at stræbe efter likes, den perfekte krop, og det rigtige udseende – og ikke mindst “den perfekte ferie”, som vi kan vise frem på sociale medier som Facebook, Instagram og TikTok.

Samtidig oplever mange mennesker stress, angst og depression mere end nogensinde før. Da stress er en udbredt realitet for mange danskere, er det vigtigt at bruge ferien til at genoplade og restituere.

Jeg vil foreslå, at du tager på ferie og forsøger at efterlade perfektionismen derhjemme. Brug ferien til at slappe af, sove længe og give slip på behovet for kontrol.

Tip: Prøv at sænke forventningerne og vær åben for, at ikke alt behøver at være perfekt. Tillad dig selv og din familie at have en uperfekt, men ægte og afslappet ferie. Det er de små, uplanlagte øjeblikke, der ofte skaber de bedste minder.

Håndtering af uforudsete udfordringer

Uforudsete hændelser på ferien giver stress
Ferieplanlægningen, afrejsen og ankomsten kan være fyldt med uventede begivenheder.

Det kan være, at en person bliver syg, der kan være stress i lufthavnen på grund af strejke, eller måske rammer en orkan det sted, I skal hen. Det kan også ske, at ikke alle kufferter når frem til tiden, eller at I har glemt at udfylde vigtige indrejse dokumenter. Det er disse uforudsete hændelser, der kan påvirke ferieoplevelsen, men det er vigtigt at forberede sig mentalt på, at sådanne ting kan ske.

Jeg håber inderligt, at vores børn vil lege sammen uden at skændes, at de går tidligt i seng og sover længe, at solen skinner hver dag, og at jeg får mulighed for at have dybe samtaler med min kone over en flaske vin. Jeg ser frem til det. Samtidig ved jeg også, at virkeligheden kan byde på uventede udfordringer. Måske ender jeg med to børn, der siger “fuck dig” til mig, når jeg stresser rundt i lufthavnen og siger nej til slik, eller at den yngste skriger under flyveturen. Måske vil min egen overophedede tilstand føre til, at jeg uretfærdigt skælder min kone ud.

Min pointe er, at vi ikke kan være forberedte på alt. Vi kan kun forberede os på, at ikke alt kan planlægges eller kontrolleres.

Tip: Forbered dig mentalt på, at der kan ske ting, der ikke er planlagt. Snak med din familie om, hvordan I vil håndtere sådanne situationer. Fokusér på at bevare roen og finde løsninger sammen. Det vigtigste er at bevare den gode stemning og nyde tiden sammen.

Følelser og minder

Det, vi husker bedst fra ferien, er ofte stemninger og følelser.

Selv hvis alt ikke gik som planlagt på ferien, er det ofte stemningen, der sætter de dybeste spor i erindringen.

Det kan være, at I stod stærkt sammen i modgang, når ferieplanerne ikke gik som forventet, når det 5-stjernede hotel kun levede op til 2 stjerner, eller når flyet var forsinket i flere timer. Måske lærte I hver især noget om jer selv og hinanden, og hvordan I reagerer som et team, når udfordringer opstår. Måske lykkedes det jer at ændre dårlige situationer til gode øjeblikke.

Når I tænker tilbage på ferien, hvor flere ting ikke gik som ønsket, vil I måske også mindes, hvor stolte og taknemmelige I var, når I stod sammen og i fællesskab fandt løsninger på de udfordringer, der opstod.

Tip: Fokuser på at huske det gode i de udfordringer i stødte på som familie. Det er disse øjeblikke, der vil blive husket og værdsat i lang tid.

Gode råd til at mindske stress

Her kunne jeg skrive: drop mobilen, sæt den på lydløs, glem alt om Facebook, Instagram og Snapchat, deaktivér dine arbejdsmails, giv dig tid til at sove længe og jeg kunne fortsætte de gode råd.

ferie stress gode råd
Nogle gange kommer vi til at foretage os praktiske handlinger, som vi egentlig ikke ønsker vores ferie skal gå med.

Jeg ved godt, at virkeligheden ikke er så sort og hvid. Det er ikke altid, at man ”bare” kan lade være. Nogle gange kommer vi til at foretage os praktiske handlinger, som vi egentlig ikke ønsker vores ferie skal gå med.

Selvom det kan være fristende at foreslå at slukke mobilen og holde sig væk fra sociale medier, er virkeligheden sjældent så enkel.

Det handler om at finde en balance, hvor du kan være til stede og nyde ferien uden konstant at blive forstyrret af digitale enheder.

Tip: Mit gode råd er derfor, at du øver dig i at lægge mærke til, hvordan du har det, når du f.eks. vælger at tjekke dine arbejdsmail eller ikke kan fjerne din pulserende finger fra Snapchat, for at vise omverden, hvor godt, I har det.

Når du mærker efter, hvordan du har det, så er det også nemmere at blive opmærksom på, hvad du rent faktisk har lyst til i situationen. Og når du er mere opmærksom på dine ægte behov, så er det også nemmere for dig at vælge til og fra, så du tager de beslutninger, der opleves rigtige for dig.

En øvelse til at mindske Stress

Jeg har lavet en øvelse, som kan hjælpe dig til at lægge mærke til, hvordan du har det, når du vælger at lade dig forstyrre af det, du ikke ønsker at lade dig forstyrre af.

  1. Tænk på den handling, du har foretaget dig, som virkede forstyrrende for dig her på ferien
  2. Luk nu øjnene
  3. Ta’ tre dybe vejstrækninger

    Stil dig selv spørgsmålene og luk gerne øjnene hver gang du svarer.

  4. Hvad gjorde du i situationen?
  1. Hvad tænker du om det, du gjorde? (dukker der måske fortolkninger op?)

    Og når du tænker på det….

  1. Hvad sanser du så lige nu? (Måske kulde, sitren eller anspændthed)
  1. Hvad føler du lige nu? (måske glæde, frustration eller kedsomhed)
  1. Er den handling, du har foretaget dig, typisk for dig?
  1. Kender du det fra andre situationer?
  1. Hvad kunne du have gjort i stedet? Hvad kunne du have brug for fra dig selv?

Og tænk nu på situationen igen…

  1. Hvad sanser du så lige nu? (Måske lethed, afslappethed eller varme)
  1. Hvad føler du lige nu? (Måske glæde, omsorg eller lettelse)

Læg nu blot mærke til om der er sket en forandring i din lyst til at foretage dig den handling igen, der forstyrrede dig her på ferien.

Hvis du oplever en forandring, kan du sætte ord på den, tale med andre om den eller skrive den ned.

Ved at tage et øjeblik til at reflektere og mærke efter, kan du bedre forstå dine reaktioner og finde måder at håndtere stress på en mere positiv måde.

Nyd din ferie

Husk, at ferien er en tid til at slappe af og nyde livet. Det er ikke nødvendigt, at alt er perfekt. Det vigtigste er, at du og din familie får tid til at være sammen, have det sjovt og skabe gode minder.

Hvis din ferie bliver ramt af stress

Hvis du oplever stress på ferien (læs om symptomerne her), som ikke vil gå væk, da kan du prøve mine andre indtalte øvelser her:

Styrk din selvbevidsthed

Skab sunde tanker

Opdag dine følelser

Du er også velkommen til at prøve denne forskningsbaserede stresstest, som giver dig svar med det samme: Stresstest

Hvis du fortsat føler dig stresset, ængstelig, urolig mv., så vil jeg anbefale dig at tage kontakt til mig.

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen, Emotionsfokuseret Psykoterapeut (EFT) MPF og Emotionsfokuseret Forældre- og Familieterapeut (EFST)

Jeg hjælper dig gerne med gratis med rådgivning om du er i en situation, hvor du behøver mere hjælp, end hvad øvelserne kan give dig.

Jeg tilbyder også online terapi i din ferie, hvis behovet skulle opstå. Jeg er dog selv på ferie 10. juli til og med 20. juli og 30 juli til og med 6 august.

 

Book en tid knap

Er du i tvivl om du skal starte i terapi? Så kan du booke 20 minutters gratis afklarende og uforpligtende samtale over telefonen.

Book en gratis 20 minutters samtale

Johanne Olsen

5 stjernet anmeldelse

“Hos Helsingør Terapi har jeg virkelig mærket, hvordan emotionsfokuseret psykoterapi har gjort en reel forskel for mig. Det har ikke bare været terapi – det har været en rejse, hvor jeg har lært at forstå mine følelser på en helt ny måde. Ved at arbejde med terapeuten har jeg fået konkrete redskaber til at håndtere mine følelser i hverdagen. Det har været som at finde et kompas i livets storme. Jeg føler mig mere rolig og stærkere, og det skyldes virkelig den unikke tilgang, de har hos Helsingør Terapi.”

Ønsker dig en fantastisk ferie fuld af glæde, afslapning og uforglemmelige øjeblikke!

Om forfatteren

Psykoterapeut i Nordsjælland og Helsingør certificeret i emotionsfokuseret psykoterapi.
Daniel Jensen
Website | + posts

Flere års erfaring med behandling af bl.a. angst, depression og stress. I den psykologiske samtale anvender jeg evidensbaseret Emotionsfokuseret Terapi (EFT), som hviler på veldokumenteret forskning.
Jeg støtter og vejleder også forældre i håndteringen af vanskelige følelser og krævende adfærd hos deres børn. Her anvender jeg den nye banebrydende metode EFST, Emotionsfokuseret Færdighedstræning for Forældre.
Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.