Psykisk træthed. I psykologiens verden tænker vi på mental sundhed som et kompas for at være deprimeret til at være livfuld. I denne artikel har vi fokus på pyskisk træthed og hvordan det kan påvirke din velbefindende. Livfuld er toppen af velvære: Du har en autentisk oplevelse af at føle en mening med livet, at mestre livet og være betydningsfuld for andre. Og depression er dårligdommens dal: Du føler dig modløs, drænet og værdiløs.
”Psykisk træthed” er det forsømte midterbarn i mental sundhed. Det er tomrummet mellem depression og livfuldhed. Symptombilledet er, at du ikke har tegn på psykisk sygdom, og du er heller ikke glansbilledet af mental sundhed. Du fungerer ikke på fuld styrke.
Flere i mit netværk oplever symptomer på det at være psykisk udtrættet. De føler ikke udbrændthed. De har stadigvæk energi. Det er heller ikke depression. De føler sig ikke håbløse eller værdiløse. De føler sig blot glædesløse og formålsløse. Navnet på symptomet er: at være psykisk udtrættet.
At være psykisk udtrættet er en følelse af tomhed, stilstand og dødvande. En oplevelse af at famle sig gennem dagene og se på sit liv gennem en tåget rude.
I starten af coronapandemiens usikre tid er det sandsynligt, at et område af ens hjerne kaldet Amygdala var i alarmberedskab hos flere af os og aktiverede ”kamp eller flugt”-adfærden. Efterhånden som vi lærte, at masker og håndsprit virkede forebyggende lettede vores frygt. Men pandemien har varet mere end et år, og den akutte angsttilstand har veget pladsen for en kronisk tilstand at psykisk træthed
Udtrykket, psykisk træthed, ”languishing” på engelsk, blev opfundet af en sociolog ved navn Corey Keyes. Hans forskning tyder på, at de mennesker, der med størst sandsynlighed vil opleve alvorlige depressioner og angstlidelser i det næste årti, ikke er dem med disse symptomer i dag. Det er de mennesker, der er psykisk udtrættet lige nu.
Som jeg ser det, så er det tid til at genoverveje vores forståelse af mental sundhed og velvære, når vi nu har åbnet døren til en ny post-pandemisk virkelighed.
“Ikke at være deprimeret” betyder ikke, at du ikke kæmper.
“Ikke at være udbrændt” betyder ikke, at du er tændt.
Erkendelsen og accepten af at mange af os er psykisk udtrættet, kan give en stemme til fortvivlelsen og et lys ud af mørket.
Min anbefaling er, at du fokuserer på et overskueligt mål. Det kan være et interessant projekt, som du indenfor overskuelig fremtid kan løse. Det kan være en meningsfuld samtale. Det skal blot være de små skridt i retning af at genfinde den energi og entusiasme, som kan have været savnet under coronapandemien.
Helt konkret vil jeg anbefale dig at gennemgå følgende øvelse, som sigter på at skabe sunde tankemønstre samt forebygge psykisk træthed.
I øvelsen skal du besvare nogle spørgsmål. Spørgsmålene og dine svar vil lære dig at nuancere dine tanker og forebygge psykisk træthed. Det er en god ide at skrive dine svar ned.
Hvis du i øjeblikket er i en krise eller føler dig usikker på, om du kan lave øvelsen, vil jeg anbefale dig at tage kontakt til mig. Jeg hjælper dig gerne gratis med rådgivning om du er i en situation, hvor det er eller ikke er hensigtsmæssigt at gennemgå øvelsen.
Du kan udføre øvelsen mens du læser den eller du kan lytte til den HER.
Tænk nu over en frustration du bærer rundt på. Det kan være en konflikt med en ven, en frustration over at din chef har pålagt dig mange opgaver eller en irritation over, at du ikke kan føle dig psykisk frisk. Det kan være hvilken som helst frustration.
Giv dig lidt tid til at tænke over en uforløst frustration, som du bærer rundt på.
Fasthold din oplevede frustration og besvar nu følgende spørgsmål, der omhandler dine tanker, følelser, kropslige reaktioner og din adfærd.
Og nu skal du fokusere på spørgsmål om modtankerne.
Besvar nu følgende spørgsmål, der igen omhandler dine nye tanker, følelser, kropslige reaktioner og din adfærd.
Der er ikke flere spørgsmål nu og du skal give dig selv et øjebliks pause til refleksion.
Læg mærke til om der er sket en forandring, i den måde du tænker på den uforløste frustrationen nu.
Og hvis du allerede nu oplever en forandring, så skriv gerne dine oplevede forandringer ned.
Mette Lykke Pedersen
Jeg har gået i terapi hos Helsingør Terapi, Daniel, i et års tid, og hver eneste gang, er jeg gået ud af døren med en følelse af at have rykket. Daniel er nærværende og empatisk, og han formår at skabe et trygt arbejdsfællesskab, hvor vi går lige til kernen og kan arbejde med de svære ting. Jeg har følt mig set og “holdt” hele vejen. Jeg har fået mere ud af et års psykoterapi hos Daniel, end hvad jeg har opnået med flere års psykologsamtaler.”
Er du i tvivl om du skal starte i terapi? Så kan du booke 20 minutters gratis afklarende og uforpligtende samtale over telefonen.
Som jeg tidligere har beskrevet, så er det vigtigt, at vi erkender og accepterer, at vi kan have en oplevelse af at være psykisk udtrættet. Hvis vi skubber følelsen væk og gør det tilstrækkeligt mange gange, da kan det føre til andre svære psykiske lidelser:
Flere års erfaring med behandling af bl.a. angst, depression og stress. I den psykologiske samtale anvender jeg evidensbaseret Emotionsfokuseret Terapi (EFT), som hviler på veldokumenteret forskning.
Jeg støtter og vejleder også forældre i håndteringen af vanskelige følelser og krævende adfærd hos deres børn. Her anvender jeg den nye banebrydende metode EFST, Emotionsfokuseret Færdighedstræning for Forældre.
Jeg tror på ligeværdig respekt for individuelle valg og værdifuld udvikling i alle livets aspekter. Min tilgang er baseret på velbeskrevne forskningsresultater indenfor oplevelsesorienteret, humanistisk og eksistentiel terapi, hvor vi arbejder sammen mod meningsfulde ændringer i dit liv.
Hvis du har spørgsmål inden du bestiller tid, er du velkommen til at kontakte mig
Helsingør Terapi
Trækbanen 8, st. th.
3000 Helsingør
Tlf.: +45 26 24 44 06
daniel@helsingorterapi.dk
www.helsingorterapi.dk
OBS: P-pladser lige foran hoveddøren
Helsingør Terapi er medlem af